Magnesium is de grote regelaar in ons lichaam. Het is betrokken bij honderden processen en draagt onder andere bij aan het ritme van ons hart, de werking van onze spieren en gewrichten, de aanmaak van energie en ons waak/slaap ritme.
Net als bijvoorbeeld zuurstof en water moeten we magnesium van ‘buiten’ halen, we krijgen het binnen via ons voedsel. Voor veel mensen is dat onvoldoende en is suppletie van extra magnesium gewenst. Dit komt door de verarming van de bodem waardoor er steeds minder magnesium in ons voedsel zit. Maar ook door ons voedingspatroon, leefstijl (roken,alcohol, stress) en medicijngebruik dat kan leiden tot een magnesiumtekort.
Symptomen en/of oorzaken van een magnesiumtekort zijn:
In willekeurige volgorde
- Kramp, restless legs of pijnlijke spieren
- Lusteloosheid of vermoeidheid
- Depressiviteit
- hoofdpijn of migraine
- Slapeloosheid
- Hartritmestoornissen
- Hyperactiviteit en slechte concentratie
- Stress
- Ruwe huid met jeuk en schilfers
- Medicatiegebruik
- Regelmatig sporten
- Zwangerschap
- Overgang
Als u drie of meer van deze symptomen heeft is de kans groot dat u een magnesiumtekort heeft.
Via het Zechsal zelfdiagnosepakket krijgt u een goed beeld van de effecten van extra magnesium. Het wordt geleverd met een uitgebreide gebruiksaanwijzing en een checklist. Veel mensen ervaren direct effect, maar na drie weken heeft u zeker een goed zicht op de voordelen van extra magnesium voor uw lichaam en geest.
Magnesium komt voor in veel soorten voeding. Belangrijke bronnen van magnesium zijn:
- groene groenten (bv spinazie)
- volkoren granen
- soja
- noten
- cacao
- schaaldieren
Helaas is het huidige dieet vaak niet voldoende om in onze magnesiumbehoefte te voorzien. Dit heeft te maken met de uitputting van de bodem waardoor (onder andere) het magnesiumgehalte de laatste 10 tallen jaren behoorlijk is gedaald. Ook de verhouding tussen calcium en magnesium speelt een rol. Ze hebben elkaar nodig, deze beide mineralen, maar wel in een goede verhouding. Vaak is die verhouding scheef en hebben we teveel calcium ten opzichte van magnesium. Om die balans te herstellen moeten we extra magnesium nemen. Met voedsel redden we dat niet zo makkelijk, want veel magnesiumrijk voedsel bevat ook veel calcium.
Behalve met de samenstelling van ons dieet, heeft dit ook te maken met de geringe hoeveelheid magnesium in voedsel, veroorzaakt door uitputting van de bodem. Hierdoor bevat ons voedsel vele malen minder magnesium dan in de tijd van onze grootouders. Ook al eet u uitermate gezond, dan nog is de kans groot dat u tekort komt.
Deze beide factoren zorgen ervoor dat vrijwel alle mensen wel wat extra magnesium kunnen gebruiken.
De beste manier om magnesiumtekort tegen te gaan is toediening via de huid. Het opgeloste magnesium van Zechsal dringt via de huid rechtstreeks door in het zogenaamde 'interstitium' (of intercellulaire vocht, dat wil zeggen de oceaan in je lichaam), waardoor het zeer snel verspreid wordt in het lichaam en meteen beschikbaar is voor de cellen.
Nog steeds wordt echter het meest gebruikt gemaakt van pillen om extra magnesium toe te dienen. Op zich is daar niets mis mee, maar bedenk wel dat naar schatting 60 tot 70% van het magnesium niet wordt benut door het lichaam. De maag kan maar een beperkte hoeveelheid verwerken. De rest wordt gelijk afgevoerd via de nieren, vandaar ook vaak gehoorde klachten van dunne ontlasting of diarree bij het gebruik van pillen. Deze bijwerkingen komen vrijwel niet voor bij de opname via de huid. De biologische beschikbaarheid van Zechsal is optimaal omdat het maag-darmkanaal wordt ontzien en het magnesium direct komt waar het moet zijn, namelijk in ons intercellulaire vocht.